Esimerkkejä: Esimerkkejä

Poikkeuksellinen tilanne kuormittaa vanhempia

Poikkeusoloissa vietämme tiiviisti aikaa neljän seinän sisällä koko perheen kesken. Aikuiset yrittävät keskittyä työhönsä ja lapset koulunkäyntiin. Etätyö ei ole kaikille mahdollista. Moni vanhempi joutuu työskentelemään kuormittavissa olosuhteissa ja jättämään kouluikäiset lapset käymään etäkoulua kotiin. Aikuisissa, lapsissa ja nuorissa herää monenlaisia tunteita, esimerkiksi huolestuneisuutta, ärtymystä, kiukkua, pelkoa, turhautumista, vihaa ja pettymystä.

Seuraavat esimerkit kuvaavat tyypillisiä ongelmatilanteita perheissä. Tarkastele, miten sivustolla esitetyt taidot auttavat perhettä. Linkkien takaa löydät lisää tietoa ja tehtäviä.

Esimerkki 1

Ansu yrittää keskittyä työhön tietokoneellaan ja Mille on etäkokouksessa toisessa huoneessa. Viiman huoneesta kuuluu taukoamatonta pallon pomputusta. Se häiritsee Ansua. Viima tulee vauhdikkaasti huoneestaan ja keskeyttää jälleen kerran Ansun työskentelyn kärttääkseen lupaa päästä kaverin luo pelaamaan.

Tilanne 1

Ansu menettää malttinsa ja huutaa Viimalle: "Tajuatko että nyt on pysyttävä kotona. Jos vielä tulet keskeyttämään työni, sinulta lähtee kännykkä. On se kumma, kun et tajua. Tästä ei tule mitään." Mille tulee kesken kokouksen kysymään, mitä oikein tapahtuu, kun oven läpi kuuluu Ansun ja Viiman kinastelua. "Aina sinä huudat lapsille", Mille kivahtaa Ansulle.

Tilanne 2

Ansu vetää syvään henkeä . Ansu keskeyttää työnsä, sulkee läppärin ja kääntyy Viimaan päin. Ansu katsoo Viimaa ja toteaa: Hienosti olet Viima jaksanut tätä kotona olemista. Kouluhommatkin ovat sujuneet hyvin. Kuulin kuinka pomputtelit jonkun aikaa palloa huoneessasi. Aika taitaa käydä pitkäksi. Ansu osoittaa kuulleensa Viiman pyynnön toistamalla sen. ”Haluaisit mennä kaverin luokse pelaamaan”. Muistat varmasti, että kenenkään kotiin ei nyt voi mennä. Ja sinulla taitaa olla vielä kouluhommiakin tekemättä. Kun olet saanut ne valmiiksi, sitten voit mennä ulos potkimaan palloa.

Etusivu

Rekisteröidy

Kirjaudu

Käytössäsi on Internet Explorer -selain. Tämä verkkosivu ei toimi oikein tietoturvattomalla Internet Explorer -selaimella. Suosittelemme vaihtamaan selainta.