Exempel: Exempel

Under undantagstillståndet tillbringar vi mycket tid inom fyra väggar med hela familjen. De vuxna försöker koncentrera sig på sitt arbete och barnen på skolarbetet. Alla kan inte jobba på distans. Många föräldrar tvingas arbeta i belastande förhållanden och lämna sina barn i skolåldern hemma för att gå i distansskola. Situationen väcker många olika slags känslor hos vuxna, barn och unga, till exempel oro, irritation, retlighet, rädsla, frustration, ilska och besvikelse.

Följande exempel beskriver typiska problemsituationer i familjer. Fundera på hur färdigheterna som beskrivs på webbplatsen hjälper familjerna. Klicka på länkarna för att få mer information och uppgifter.

Exempel 1

Ansu försöker koncentrera sig på sitt arbete på sin dator, och Mille deltar i ett distansmöte i ett annat rum. Från Viimas rum hörs ett oavbrutet ljud av en studsande boll. Ljudet stör Ansu. Viima rusar ut ur sitt rum och avbryter igen Ansus arbete för att tjata om att få gå till en kompis för att spela.

Situation 1

Ansu tappar tålamodet och skriker till Viima: ”Fattar du att du måste hållas hemma? Om du avbryter mitt arbete en gång till blir du av med mobilen. Nog är det konstigt att du inte kan förstå. Det här blir ju ingenting.” Mille kommer ut mitt under mötet och frågar vad som riktigt pågår då Ansus och Viimas grälande hörs genom dörren. "Du skriker alltid åt barnen", fräser Mille åt Ansu.

Situation 2

Ansu tar ett djupt andetag . Ansu avbryter sitt arbete, stänger av datorn och vänder sig mot Viima. Ansu tittar på Viima och konstaterar: Vad duktigt du orkat vara här hemma Viima. Skolarbetet har också gått bra. Jag hörde att du studsade boll i ditt rum ett tag. Det verkar som om du är uttråkad. Ansu visar att hon hört Viimas begäran genom att upprepa den. ”Du skulle vilja gå till en kompis för att spela.” Du minns säkert att just nu kan man inte gå hem till någon. Och jag tror att du ännu har lite ogjorda läxor. När du gjort läxorna klart, sen kan du gå ut och sparka boll.

Förstasida

Registrera

Logga in

Käytössäsi on Internet Explorer -selain. Tämä verkkosivu ei toimi oikein tietoturvattomalla Internet Explorer -selaimella. Suosittelemme vaihtamaan selainta.